Als inwoners van het koude kikkerlandje staan Nederlands bekend om een heleboel dingen, waaronder ons eeuwige vermogen om over het weer te kunnen blijven praten. Sta je ongemakkelijk met je collega bij het koffieapparaat, praat je met onbekenden op een of ander hip evenement of ben je bij opa en oma op bezoek? Zeer waarschijnlijk dat je binnen de kortste keren het onderwerp “weer” aansnijdt. Om daar nog even lekker op door te gaan, bespreken we in deze blog drie manieren om jouw tuin aankomende zomer van schaduw te voorzien, ook niet onbelangrijk!

Hulp van moeder natuur

Wat moeten we toch zonder moeder natuur? Al eeuwenlang maken we gebruik van bomen om ons van schaduw te voorzien. Want hoewel die paar jaarlijkse zonnestralen altijd erg gewenst zijn, kan het ook hier in Nederland flink warm zijn. Door het planten van bomen, dakbomen, heesters en klimplanten kun je een fijne schaduwplek creëren. Wist je dat bladeren water verdampen, waardoor omringende lucht al snel een paar graden koeler wordt dan onder een zonnescherm of parasol? Er zijn allerlei creatieve manieren om schaduw van planten en bomen in jouw tuin te creëren. Maar bedenk wel, jonge bomen hebben een aantal jaar nodig om een aanzienlijke hoeveelheid schaduw te kunnen bieden. Volwassen bomen zijn vrij prijzig en tijden van een hittegolf zijn niet ideaal om een boom te planten.

Parasol of schaduwdoek

Je zat er waarschijnlijk op te wachten: de bekende parasol. Een ideaal ding om op een snelle manier schaduw te creëren waar en wanneer jij dat wilt. Er zijn erg veel soorten parasols te verkrijgen, van eenvoudige exemplaren met een stok voor in het gat in de terrastafel tot exemplaren met voet die je in verschillende richtingen kunt draaien en buigen. Het is afhankelijk van je wensen, budget en ruimte om te beslissen welk type voor jou het meest geschikt is. Anders dan bij parasols zweven schaduwdoeken boven het terras. Ideaal dus als je geen spullen in je tuin wilt hebben staan of daar simpelweg geen ruimte voor hebt. Een schaduwdoek kan tot wel 70 vierkante meter schaduw realiseren.

Een overkapping of tuinhuisje

Een tuinhuisje levert je een heerlijk overdekt plekje op waar je kunt relaxen of vrienden kunt ontvangen. Niet alleen geschikt dus voor schaduw, maar ook wanneer het regent of wanneer er wind staat. Hier moet je natuurlijk wel genoeg ruimte en budget voor hebben. Wil je het helemaal afmaken? Kies dan voor een gezellige veranda met overkapping aan jouw tuinhuisje. hillhout tuinhout is geschikt voor vrijwel ieder project. Een bonus tip: plaats een trellisscherm om een klimplant langs het tuinhuisje te laten klimmen.

Leave a comment