Als zelfstandig ondernemer is het afsluiten van een hypotheek vaak wat ingewikkelder dan voor iemand in loondienst. Toch is het zeker niet onmogelijk. In deze blog bespreken we waar je als zelfstandig ondernemer op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek. Wil je jouw hypotheek verhogen voor verbouwing? Dan is het slim om hiervoor advies in te winnen bij een hypotheekadviseur als ZZP'er.

Jaarcijfers

Als zelfstandig ondernemer heb je vaak te maken met schommelingen in je inkomsten. Dit kan het lastig maken om een hypotheek af te sluiten. Om te laten zien dat je inkomen stabiel genoeg is om de hypotheeklasten te kunnen dragen, zul je vaak jaarcijfers moeten overleggen. De meeste geldverstrekkers vragen om de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Mocht je als ondernemer korter bezig zijn dan kun je mogelijk minder lenen dan dat je in loondienst zou hebben kunnen krijgen.

Inkomstenbelasting

Als zelfstandig ondernemer betaal je inkomstenbelasting over je winst. Dit kan er voor zorgen dat je inkomen op papier lager lijkt dan dat het in werkelijkheid is. Gelukkig zijn er een aantal geldverstrekkers die hier rekening mee houden. Zo kun je soms een hogere hypotheek krijgen als je kunt aantonen dat je inkomsten hoger zijn dan wat op je belastingaangifte staat.

Eigen Vermogen

Het hebben van eigen vermogen kan helpen bij het afsluiten van een hypotheek als zelfstandig ondernemer. Dit laat zien dat je in staat bent om te sparen en geld opzij te zetten voor onvoorziene omstandigheden. Het hebben van eigen vermogen kan er voor zorgen dat geldverstrekkers meer vertrouwen hebben in je financiële situatie en je daardoor een hogere hypotheek willen verstrekken.

Advies Vragen

Als zelfstandig ondernemer kan het afsluiten van een hypotheek behoorlijk ingewikkeld zijn. Het kan daarom slim zijn om advies te vragen aan een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het vinden van de juiste geldverstrekker en kan je adviseren over de verschillende mogelijkheden die er zijn, met daarbij een goed advies over de actuele hypotheekrente. Het kost geld, maar het kan je uiteindelijk veel tijd en moeite besparen.

Conclusie

Als zelfstandig ondernemer een hypotheek afsluiten kan een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Door het overleggen van jaarcijfers, het aantonen van inkomsten buiten je belastingaangifte om, het hebben van eigen vermogen en het vragen van advies kan je de kans vergroten om een hypotheek te krijgen. Het is verstandig om je goed te laten informeren voordat je de stap zet om een hypotheek af te sluiten.

Leave a comment