Een kerstdiner is hartstikke leuk. Zeker als jij zelf de host bent, want dan heb je de touwtjes in handen. Dat houdt in dat jij mag bepalen wie er komen, wat het schema van de avond is, wat er gegeten en gedronken wordt en welke muziek er wordt gedraaid. Jouw ideale kerstdiner kan je zelf inrichten! Hoe leuk is dat? Heel leuk natuurlijk, maar het is ook een verantwoordelijkheid. Je moet er wel voor zorgen dat het allemaal goed verloopt. Dat is prima te doen, als je aan de juiste dingen denkt. 

Gasten

Ten eerste: voor wie geef je dit diner? Voor je familie, of voor je vrienden, en is aanhang ook welkom? Maak een duidelijk lijstje met wie je allemaal wil uitnodigen en communiceer dit ook helder. Ohja, en: begin op tijd met het prikken van een datum. Als het al december is en je hebt dit nog niet gedaan, gaat het waarschijnlijk niet meer lukken. Op tijd beginnen en een goede voorbereiding is het halve werk. 

Aankleding

Hoe gaat de avond er letterlijk uitzien? Bedenk een dresscode. Wil je het casual houden, dan kan iedereen gewoon in kersttrui komen. Maar misschien vind je het juist leuk om een beetje een fancy avond te organiseren. Zet dit duidelijk in de uitnodiging, zo kunnen mensen eventueel nog snel een overhemd kopen of iets netjes regelen. Ook de keuze van de servetten en tafelkleden kan je nu maken. 

Het diner

Wat komt er op het menu? Ga je zelf de hele dag in de keuken staan, of laat je de avond cateren? Of neemt iedereen die uitgenodigd is zelf wat mee? Als je voor die laatste optie gaat, overleg dan goed wie wat maakt, zodat je niet 8 toetjes hebt. Kijk ook goed naar allergieën en andere eetwensen. Vergeet niet dat drankjes ook heel belangrijk zijn. In ieder geval is het slim om een aantal flessen rood en wit in huis te hebben, genoeg bier en ook non-alcoholische dranken, voor de mensen die geen alcohol willen drinken. 

Sfeer

Wil je nog wat aan decoratie doen? Verzin het op tijd. Een kerstboom, misschien wat dennentakken op tafel, kaarsen en dergelijken wil je op tijd regelen. Wat ook bij sfeer hoort, is muziek. Dat is een hele belangrijke factor zelfs. Wat slim is om van tevoren een playlist te maken van een aantal uur, zodat je er op de avond zelf niet meer over na hoeft te denken. Doe niet alleen maar kerstliedjes in je playlist, ook wat andere dingen, anders wordt iedereen na een paar uur waarschijnlijk wel gek. 

 

Leave a comment