Een truck tracker. Wellicht bevindt het zich in de voertuigen op je werk. Zo’n volgsysteem heeft namelijk tal van voordelen. Echter, hoe werkt zo’n track & trace systeem eigenlijk? Hoe wordt het mogelijk gemaakt om de locatie zo nauwkeurig bij te houden op elk moment van de dag? Dat zal duidelijk worden na het lezen van deze tekst.

GPS en GNSS

Een Global Positioning System (GPS) werkt middels een bepaald netwerk. Het zogenoemde Global Navigation Satellite System (GNSS) netwerk. Met behulp van dit systeem zenden verschillende satellieten microgolven uit naar de GPS. Zo wordt informatie verstuurd over de exacte locatie, de bewegingssnelheid en de richting hiervan en de tijd. Wat er gebeurt met de informatie dat ligt aan het soort GPS. Er zijn namelijk verschillende soorten. Welke soorten zijn er dan en wat is het verschil? Lees snel verder om daar achter te komen zodat je zeker weet dat je een goede keuze gaat maken.

Soorten GPS

Er bestaat een passieve GPS tracker, maar er is ook een actieve tracker. Bij een passief systeem is het zo dat de gegevens in het systeem zelf worden opgeslagen. Achteraf kunnen deze gegevens worden gedownload. De mogelijkheid om iets of iemand dan non-stop in de gaten te houden, vervalt hiermee dus. Pas achteraf is het mogelijk om de gemaakte rit te bekijken. Wel is het soms mogelijk om tijden in te stellen waarop de exacte locatie wordt verzonden of om op bepaalde momenten de locatie op te vragen. Het is dus mogelijk om zo nu en dan de locatie te zien tijdens de rit, maar de volledige rit kan pas achteraf worden bekeken. Een actief systeem verzendt automatisch en non-stop de gegevens door naar een centrale computer of een centraal systeem. Er is elke seconde te zien waar het voertuig zich begeeft en de locatie is dus in real-time te zien.

Samengevat werkt een GPS middels een GNSS netwerk waarbij satellieten microgolven uitzenden naar de GPS toe. De informatie wordt zo verzonden en op die manier is de locatie bij te houden. Bij een passieve truck tracker is na de rit pas zichtbaar hoe het voertuig gereden heeft al is het soms mogelijk vaste tijden in te stellen waarop informatie wordt verzonden tijdens de rit. Ook kan informatie in sommige gevallen worden opgevraagd tijdens de rit. Het gaat hierbij echter om momentopnames en de volledige route kan echt pas achteraf worden beoordeeld. Door een actief systeem is het mogelijk het voertuig  overal te volgen.

Leave a comment